Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

Ο Έλληνας Αϊνστάιν

Published: 02.07.2021
Τον αποκαλούν «Έλληνα Αϊνστάιν». Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
 
Κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο ιδιοφυή μυαλά. Τράβηξε την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και όλου του κόσμου όταν έδωσε λύση στον μαθηματικό γρίφο του θεωρήματος του John Nash. Ο John Nash, για την ανάπτυξη του θεωρήματός του είχε βραβευτεί με βραβείο Νόμπελ, ωστόσο ο γρίφος που προέκυπτε έμενε άλυτος για τουλάχιστον 60 δεκαετίες. Μέσα σε έναν χρόνο, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης κατάφερε να τον λύσει και ουσιαστικά να αμφισβητήσει την καθολικότητα του νομπελίστα μαθηματικού.
 
Ο σκοπός της Ισορροπίας Νας είναι η πρόβλεψη του τι συμβαίνει σε μια στρατηγική αλληλεπίδραση, είτε αυτή είναι ένα παιχνίδι, είτε ένα οικονομικό, κοινωνικό, ή βιολογικό σύστημα. Ο Δασκαλάκης απέδειξε πως για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Κοινώς, ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία.

Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Οι γονείς του είναι εκπαιδευτικοί, ο πατέρας του μαθηματικός και η μητέρα του φιλόλογος. Βίντεο που μιλάει για τους γονείς του.

 
Εξερευνούσε από μικρός την βιβλιοθήκη των γονιών του, μέχρι που ανακάλυψε τα βιβλία των μαθηματικών του πατέρα του και από τότε έδειξε την αγάπη του γι’ αυτά. Βίντεο που του έφερε υπολογιστή ο πατέρας του.
 
Αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Σχολή με βαθμό 20 και ακολούθησε σπουδές στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όποτε τελείωσε με βαθμό 9,98, τον μεγαλύτερο βαθμό στην ιστορία του Πανεπιστημίου. Στο προτελευταίο έτος γνωρίζει σε ένα συνέδριο τον Χρίστο Παπαδημητρίου, ο οποίος μετέπειτα έγινε ο μέντοράς του. Από αυτόν άκουσε για το άλυτο θεώρημα του νομπελίστα John Nash, με το οποίο ο Δασκαλάκης ασχολήθηκε στην διπλωματική του και μετέπειτα στο διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπρέκλευ. Για την επιτυχία του αυτή βραβεύτηκε το 2009 με το Βραβείο Θεωρίας Παιγνίων και στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ίδιος ο Nash, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει.

Πήρε υποτροφία από την Microsoft, από την οποία παραιτήθηκε όταν, σε ηλικία 27 ετών, έγινε επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

 
Ο Έλληνας επιστήμονας σήμερα είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT, ενώ η έρευνά του επικεντρώνεται στη θεωρητική πληροφορική και τη διεπαφή της με τα Οικονομικά, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
 
Έχει λάβει πολλά βραβεία, ωστόσο αυτά που τον συγκίνησαν περισσότερο είναι το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής στην Επιστήμη της Πληροφορικής και το Βραβείο Νεβάνλινα.

Εάν έπρεπε να βρεθεί μια λέξη για να χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ανάμεσα σε πολλές, σίγουρα θα ήταν η λέξη άριστος. Μια ιδιότητα που δυστυχώς στην Ελλάδα πολεμάται και πολλές φορές κατακρίνεται.

 
Αυτό που διακρίνει τον Δασκαλάκη δεν είναι μόνο η εξαιρετική συνεισφορά του στην επιστήμη, αλλά και ο λόγος του που εμπνέει. Είναι ένας άνθρωπος που σε ένα ακροατήριο δεν θα μιλήσει μόνο για μαθηματικά, υπολογιστές και τεχνητή νοημοσύνη αλλά και για την ζωή και θα τα συνδέσει όλα αυτά μαζί, περνώντας τα δικά του μηνύματα.
 
Αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό, κάνοντας περήφανη την πατρίδα μας σε όλο τον κόσμο.