Ζωή Κουρτζή

H πρωτοπόρος ερευνήτρια πίσω από την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας

Published: 17.09.2021

Η άνοια είναι μία από τις πιο δύσκολες νευρολογικές παθήσεις στις μέρες μας.

Στην Βρετανία, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κείμπριτζ και το Ινστιτούτο Άλαν Τιούρινγκ, είναι έτοιμη να φέρει την επανάσταση στη διάγνωση της άνοιας.

Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής την Ελληνίδα Ζωή Κουρτζή, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια άνοιας στον εγκέφαλο, πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η πρώιμη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπείας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καίρια σημεία για την έκβαση της ασθένειας.

Στην ουσία, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα του οποίου ο αλγόριθμος έχει «διαβάσει» χιλιάδες απεικονίσεις εγκεφάλων ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, οπότε είναι σε θέση να κάνει συγκρίσεις με νέες εξεταζόμενες απεικονίσεις και να ανιχνεύσει πρώιμα ίχνη άνοιας που δεν μπορεί να πιάσει το μάτι ενός ειδικού, καθώς επίσης και το  κατά πόσο η άνοια θα παραμείνει σταθερή ή αν θα εξελιχθεί γρήγορα ή αργά.

Η επιστήμονας Ζωή Κουρτζή που ηγείται της ερευνητικής ομάδας, σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ειδίκευση στην πειραματική Ψυχολογία, και έκανε το διδακτορικό της στη Γνωστική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ.

Ακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές πάνω στην εγκεφαλική συμπεριφορά και απεικόνιση στα πανεπιστήμια MIT και Χάρβαρντ και έλαβε υποτροφία  από το ίδρυμα McDonnell για να συνεχίσει την έρευνά της στα Βιολογικά Κυβερνητικά συστήματα, στο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Το 2005 κατέλαβε την θέση διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μπερμιχαν, ενώ από το 2013 διδάσκει Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και θεωρείται ειδική στη Γνωστική Υπολογιστική Νευροεπιστήμη, όντας πρωτοπόρος στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία του εγκεφάλου.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα διάγνωσης άνοιας που ανέπτυξε η Ζωή Κουρτζή και η ομάδα της, δοκιμάζεται ήδη κλινικά και η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Εάν φανεί και στην πράξη λειτουργικό, τότε μιλάμε για μία νέα επανάσταση στον χώρο της νευροεπιστήμης.